Vi prøver alle at finde et godt sted i haven, et sted med læ, sol, eller måske skygge, fred og ro og for alt i verden et sted, hvor ukrudte tikke kravler op ad benene på os! Et sådan sted er ikke altid lige nemt at finde i haven. Her taler vi - fra vandværkerne i Slangerup Grundvandssamarbejde - af egen erfaring, vi har nemlig også haver!
Det er fristende at benytte den nemme løsning med ukrudtsmidler til at slå de store mængder uønsket ukrudt ihjel. Vi har dog gennem de sidste år fået en troværdig viden om, hvor farlige disse ukrudtsmidler kan være for vores drikkevand. Derfor opfordrer vi med denne kampagne alle til at undgå ukrudtsmidler i haven.
Der er sprøjtegifte – dvs. kemiske stoffer - i ukrudtsmidler. Disse sprøjtegifte, som var tiltænkt at ramme de planter, vi ønsker til livs, kan ved kraftige regnskyl skylles ned gennem jorden via sprækker og revner og dermed med tiden ende i det grundvand, som vi anvender til drikkevand. Desuden kan de ukrudtsmidler, der er vandopløselige nemt strømme ud til vandhuller, søer og vandløb og her komme i direkte kontakt med levende organismer og dermed slå dem ihjel.
I kan roligt drikke vandet fra jeres vandværk. Vi kontrollerer jævnligt vandkvaliteten for at sikre, at drikkevandet og grundvandet overholder grænseværdierne for uvedkommende stoffer. Så når vi her prøver at holde jer i ørerne med ukrudtsmidler, så er det for at vandet i Slangerup og omegn kan forblive vand af topkvalitet.
Ukrudt kan findes i bede, plænen eller mellem fliserne i haven. Dem af os, der ikke fik lagt en fiberdug under vores fliser, da de blev etableret, har stadig mulighed for at undgå, at terrassen eller indkørslen kommer til at ligne en regnskov i løbet af sommeren.
Det er faktisk muligt at fuge mellem fliserne, så ukrudtet ikke kan trænge igennem. Vi anbefaler strandsand, som fejes ned mellem fliserne. Ukrudtsdampere og -brændere er også en god ide, hvis man ikke ønsker at bruge sine kræfter på at luge ukrudtet mellem fliserne. Ukrudtet skal kun svitses, ikke brændes eller dampes væk. Mange synes, at et flisejern er ideelt, de fås både med langt og kort skaft. Når ukrudtet er fjernet, fejes fliserne en gang om ugen med en stiv kost.
På grus og grusstier kan man ud over brændere, dampere og almindeligt hakkejern bruge et skuffejern til småt ukrudt og en pendulhakke til græsukrudt. Grusarealer rives herefter jævnligt i de 2 øverste centimeter med en rive, så ukrudtsfrø ikke får fæste.
I bedene gælder det om, at ukrudtet holdes nede fra starten, her benyttes lugning og hakkejern. Sørg altid for at få rødderne med op. Der kan evt. dækkes til med bundplanter, flis, sort plast, eller andet der kan stoppe lyset til de små ukrudtsspirer.
Græsplænen skal holdes vækststærk. Først fjernes så meget ukrudt som muligt med et tidseljern. Riv derefter græsset forsigtigt med en rive. Herefter eftersås med nye græsfrø og til sidst gives ukrudtsfri kompost blandet op med sand. At holde plænen fri for ukrudt er en udfordring, og vi foreslår, at man søger yderligere kyndig vejledning på internettet eller hos fagmænd.
Det er almindeligt kendt, at det er sundt at røre sig. Hvad man måske ikke ved er, at havearbejde er en af de bedste motionsformer til at regulere blodtrykket med. Når man laver havearbejde, træner man både kredsløbet og musklerne. En læge bekræfter dette og udtaler yderligere:
"Der er ingen tvivl om, at havearbejde, herunder fjernelse af ukrudt med hænder og haveredskaber, er sundt for helbredet og kan være med til at give de fleste mennesker et endnu større velbefindende."
Birgitte Bibow - Praktiserende læge i klinikken Malling og Bibow.
Vi kan anbefale, at man mødes med venner, familie eller naboer til såkaldte ukrudtsdage, hvor man på skift besøger hinanden til ukrudtshygge, lemonade eller en fresh, altså en øl. Ja, måske kan ukrudtsdagen afsluttes med grill og en salat lavet af mælkebøtteblade eller skvalderkål.
Blade fra skvalderkål og mælkebøtter kan kommes i salat, supper, grøntsagsretter, bagværk og the. Brug de fineste og friskeste skud til at spise. Husk at skylle dem grundigt. Andre spiselige planter er fx Brændenælder, Vejbred, Bellis. På internettet findes let retter, hvor forskelligt ukrudt indgår. Fælles for de fleste er, at de er meget sunde, vitaminholdige og ja, gratis. Alt det ukrudt vi ikke selv kan spise kan gives til høns, kaniner, geder og andre plantespisende dyr.
I/S Slangerup Grundvandssamarbejde
Hans Chr. Sørensen, Formand
Buresø 4
3550 Slangrup
+45 28 11 02 19
© 2020 - I/S Slangerup Grundvandssamarbejde.